Back to Top

7 steg till att leva mer ekologiskt

7 steg till att leva mer ekologiskt

Allt fler gör ekologiska val och butikernas utbud blir allt bättre. Det viktiga är att välja de råvaror och produkter som tar hänsyn till både ekologisk odling och produktion samt vår natur och våra djur. Ekologisk livsstil ger inte bara mer näring och minskad tillförsel av gifter utan även en friskare planet och friskare djurliv.

Här följer 7 steg för en kemikalifri och ekologisk livsstil:

1. Börja med maten. Byt så många råvaror och produkter som du kan till ekologiska val. Om du vill börja smått, så kan du byta de varor som du köper dagligen tex din frukost eller grönsaker.

2. Handla helst både ekologiskt och svenskt för att minska påfrestning på naturen. Tyvärr så är närodlat inte detsamma som ekologiskt utan kan innehålla massor med gifter även om det är svenskt.

3. Ett tips är att handla från närbelägna gårdar eller bondens marknad.

4. Byt gärna ut hår- och hudvårdsprodukter mot ekologiska val.

5. Tvättmedel,  sköljmedel och andra hushållsprodukter är viktiga att byta ut mot bättre alternativ. Allt som du bär nära din kropp som tex underkläder, t-shirts m.m. är extra viktigt att ha i åtanke. När du svettas i ett plagg så absorberas gifter i ännu högre grad och de plagg du har närmast kroppen är således viktigast att handla som ekologiskt alternativ.

6. Numera finns många olika klädesplagg som ekologiskt alternativ, både i fysisk butik och på nätet. Lindex har tex allt från barnkläder, t-shirts och leggings till strumpor, filtar och underklädesplagg. Om det är något du inte finner, så är det lätt att leta på nätet. Idag finns mängder med seriösa shoppar med just ekologisk shopping.

7. För utomhussäsongen finns en hel del ekologiska val såsom ekologiska regnkläder, ekologiska solskyddskläder, ekologiska solglasögon, utomhusredskap, ekologiska filtar, ekologiska engångshandskar och engångsbestick, glas och tallrikar.