Back to Top

Frisk och balanserad kropp med rätt hormoner

Frisk och balanserad kropp med rätt hormoner

  • 2015.10.15
  • Hormoner
  • Publicerad av Zarah Öberg

Hormoner fungerar som signalämnen i kroppen och hjälper till med ett stort antal av kroppens funktioner. Enkelt förklarat så kan man säga att ett hormon hjälper en cell så att den vet hur mycket eller lite den har behov av att producera av ett visst ämne. På varje liten cell sitter receptorer som tar emot hormonerna. När ett hormon har landat i en receptor, så ger den signal till cellen om vad som skall produceras. Ett hormon signalerar alltså vad som behövs för att en cell ska kunna utföra sina uppgifter. Det är viktigt att veta att det kan finnas signalämnen som inte är hormoner.

Hormoner hjälper till med ämnesomsättningen, med tillväxt, så att vårt immunförsvar fungerar optimalt och så att vi kan reproducera oss m.m. Hormoner är oerhört viktiga men det är också viktigt att de är i rätt balans och i rätt mängd. Det kan tex ställa till det rejält om vi har för lite insulin, eller om vi har östrogendominans över progesteron. Listan på obalanser som kan uppkomma från hormoner är många, och sjukdomar som tex hypothyreos, infertilitet och diabetes beror på att vi har problematik med våra hormoner.  

Hormoner produceras av kroppens endokrina körtlar, tex sköldkörteln, njurarna, binjurarna, bukspottkörteln samt våra kvinnliga och manliga organ. När de har producerats i ett organ så transporteras det via blodet till det ställe där det behövs. Hormoner består av proteiner och samarbetar med enzymer för att erhålla en enzymatisk funktion. Man kan säga att ett hormon behöver ett enzym på samma sätt som en bil behöver ett tändstift.

Jag kommer att skriva om ett nytt hormon per dag under resterande delen av oktober samt i början av november. Dessa hormoner kommer jag att ta upp:

Könshormoner
- Testosteron
- Östrogen
- Progesteron
- DHEA

Stresshormoner
- Adrenalin
- Kortisol
- Noradrenalin

Må bra-hormon
- Dopamin
- Endorfiner
- Oxytocin
- Serotonin

Sömnhormoner
- GABA
- Melatonin

Mat- och energirelaterade hormoner
- Insulin
- Grelin
- Leptin
- CCK
- Glukagon

Ämnesomsättning
- Sköldkörtelhormon

Tillväxthormoner
-
IGF1
- Tillväxthormoner (GH)

Samt...
Eikosanider

Nu följer alltså 22 dagar med hormoner :)

Varma kramar Zarah