Back to Top

Motverka candida och förbättra alzheimers med kaprylsyra

Motverka candida och förbättra alzheimers med kaprylsyra

  • 2015.11.10
  • Fettsyror
  • Publicerad av Zarah Öberg

Kaprylsyran är en mediumlång fettsyra och dess innehåll av antimykotisk substans gör att den motverkar svamp på ett väldigt effektivt sätt. Det finns en hel del kosttillskott med kaprylsyra och dessa används just för att motverka svamp/candida. Förutom dess antimykotiska funktion, har forskning påvisat att kaprylsyra kan vara ett bra tillskott vid Alzheimers sjukdom eftersom fettsyran fungerar som alternativ energi till hjärnan. Vid Alzheimers råder brist på energi i hjärnan, vilket är en bidragande orsak till de symtom som uppstår. Kaprylsyra kan alltså förbättra symtombilden genom ökad energitillförseln i hjärnan. En tredje behandlingsform för kaprylsyra är vid dåligt upptag av fetter, då kaprylsyran kan hjälpa till på ett positivt sätt.

Kaprylsyra finns i kokosnötter och därmed både i kokosolja, kokosmjölk och kokosvatten. Dock så är kaprylsyra en fettsyra så det förekommer i väldigt liten mängd i kokosvatten, medan kokosfett/kokosolja är rik på fettsyran. Att ta en sked kokosfett kan på så vis ge en tillförsel av kaprylsyra men om du vill använda den som en del av behandling, så är det bra att först stämma av med en näringsterapeut, eftersom det krävs lämplig dosering samt att det kanske endast kan vara en del av behandlingsupplägget. Du kan även använda kaprylsyra som alternativ energikälla om du försöker minska ner på ditt sockerintag. Hjärnan använder glukos som energi, och när du får för lite glukos till hjärnan så bildas ketoner (kemisk energi som produceras som en överlevnadsmekanism). Om du istället tar kaprylsyra från tex kokosolja, så kommer den att användas som energi till hjärnan och behovet av glukos minskar plus att du slipper produktion av ketoner.

När det kommer till candida, svamptillväxt, så är kaprylsyran bra av flera anledningar. Det ena är att du äter mindre socker om du tar kokosolja med kaprylsyra, vilket är bra eftersom candida växer på socker. Det är också bra med kaprylsyra eftersom den är antimykotisk, dvs att den motverkar svamptillväxt. Det kan vara viktigt att veta att candida, om tillväxten inte beror på högt intag av socker, kan bero på att dålig tarmflora och för hög belastning av tungmetaller. Candida bildas när vi haft dålig matsmältning länge, och framförallt från dålig spjälkning av kolhydrater (brist på tex amylas, laktas), och det bildas även som ett skydd mot tungmetaller, särskilt kvicksilver. Candidan fungerar alltså som en barriär, som minskar näringsupptaget men som även kan vara ett skydd genom att dra till sig kvicksilver.

Om du har candida eller vill använda kaprylsyra av andra anledningar, så kan det vara bra att använda en ekologisk kokosolja eller ett rent tillskott med kaprylsyra. Vid candida behöver kaprylsyran kombineras med andra tillskott som tex vitlök, pau darco m.m. Detta kan du stämma av med en duktig näringsterapeut, så att du får rätt kombination och dosering.

Varma kramar Zarah Öberg