Back to Top

Öka testosteron och minska risk för hjärtkärlsjukdom med DHEA

Öka testosteron och minska risk för hjärtkärlsjukdom med DHEA

  • 2015.10.18
  • Hormoner
  • Publicerad av Zarah Öberg

DHEA är en förkortning på Dehydroepiandrosteron, och det används i kroppen som förstadie till ett stort antal hormoner. DHEA verkar antioxidativt och minskar kroppens åldrandetakt. DHEA kan vara ett lämpligt tillskott vid testosteronbrist eftersom det är ett förstadie till testosteron. Det kan även vara bra vid åldersrelaterade sjukdomar såsom sjukdomar i hjärta och kärl. DHEA är viktigt för vårt immunförsvar, för vår energiomsättning, muskelbyggnad och förbränning. Det kan dessutom verka positivt vid PMS-besvär och vid menopaus.  

Problematiken med DHEA och hela kroppens hormonproduktion är att det material som tex skall användas till våra könshormoner, används upp vid långvarig stress. Då bildas kortisol (stresshormon) istället för testosteron. Vid testosteronbrist så kan således DHEA vara lämpligt som tillskott, tillsammans med tex magnesium och zink. Det viktigaste i sammanhanget är alltid att minska ner på den stress som har utarmat kroppens hormondepåer. Samt att bygga upp binjurar som är trötta och utbrända. Det är alltså lämpligt att komplettera ovan nämnda med binjurestöd och tex C-vitamin som hjälper binjurarnas återhämtning.

I många sammanhang så rekommenderas jamsrot vid brist på DHEA. Jamsrot anses nämligen fungera som en föregångare till DHEA, och tillskott produceras på jamsrot. Även bioidentisk progesteronkräm produceras av jamsrot. 

Varma kramar Zarah