Back to Top

Därför bör du välja naturliga produkter

Allt fler vill välja ekologiska och naturliga produkter, och utbudet i butikerna ökar i rasande takt. För att finna naturliga och rena produkter, så behöver vi fokusera på rena råvaror snarare än hel- och halvfabrikat.

Att tillaga sin mat på egen hand från grunden kan möjligen ta lite mer tid än vanligt, men det är hälsosammare och ger dig friheten att själv välja om du äter ren mat eller mat med tillsatser och kemikalier. Det viktiga att tänka på är att köpa rena råvaror, att handla så mycket ekologiskt som möjligt, och att tillaga maten på ett skonsamt sätt. Använd gärna långkok och lägre temperaturer än det vi är vana vid, framförallt när du tillagar kött som lätt blir bränt i stekpannan.

Kemikalier och tillsatser finns i det mesta som vi använder idag, i allt från mat och hudvårdsprodukter till hemmamiljön och hushållsprodukter. I ditt hem är det mesta producerat med kemikalier och desto mer saker du själv kan styra till renare alternativ, desto bättre. Kroppen och vårt reningssystem klarar en hel del, men när vi belastas av flera olika saker, såsom kemikalier, tillsatser, stress, dålig sömn etc så rinner bägaren över och vi blir lättare sjuka. Första steget i att minska belastningen på din kropp, är att välja bättre och naturligare val, både när det gäller det du äter, det du använder och din livsstil.

Fem anledningar till att välja en naturlig livsstil för en bättre hälsa

 1. Du blir piggare
  När du inte belastar kroppen så fungerar den bättre och du blir piggare. En viktig aspekt är även att en kropp som inte belastas oftast har bättre sömn, ett starkt immunförsvar och förbättrad återhämtning. När du är belastad i kroppen, så blir en av konsekvenserna att du lätt blir trött och på så vis inte har ork till det du önskar i din vardag.
 2. Du sover bättre
  Kroppens avgiftning och reparation sker till stor del under natten när vi sover. Det gör sömnen till en oerhört viktig del i att hålla oss friska och starka. När du väljer naturligare val och minskar din belastning, så kommer kroppen att ha mer ro. En av anledningarna till detta är att du, när du stressar eller belastas av tex kemikalier, förbränner de mineraler och vitaminer som hjälper kroppen vid stress. Dessa har i sin tur i uppgift att hjälpa kroppen att slappna av. Vi bränner alltså upp vårt förråd av lugnande näringsämnen (zink, magnesium och B-vitaminer). 
 3. Ditt immunförsvar fungerar bättre 
  Kroppen kommer alltid att prioritera det som är viktigast. Om du har kemikalier som behöver avgiftas så blir det prioritet och då ligger mycket annat viktigt på vänt. Man kan jämföra det med en fabrik, där alla arbetar på med sitt så länge allt fungerar. Om det däremot börjar brinna i en del av fabriken så kommer alla arbetande att springa dit för att släcka elden och konsekvensen blir att deras andra arbetsområden blir stillastående. Att välja mat och produkter som gör att vi slipper kemikalier och tillsatser är således viktigt för att vårt immunförsvar ska kunna fokusera på bakterier, virus och parasiter m.m. istället för att fokusera på gifter som vi tillfört kroppen. Många gifter aktiverar dessutom immunförsvaret iom att de är okända för kroppen och gör att immunförsvaret febrilt försöker eliminera det och minska faran.
 4. Du får friskare hår, hud och naglar 
  Hela din kropp mår bättre när den är ren, vilket du märker på hår, hud och naglar, men också på andra funktioner i kroppen, såsom matsmältning och förbränning. All stress påverkar dina binjurar och ger i slutändan en trött och slö kropp. Det är lättare att få en frisk och pigg kropp med naturlig näring, naturlig hår- och hudvård och naturliga hushållsprodukter. Zink, som vi bränner vid stress, är dessutom viktigt för hår och hud, för läkning, för immunförsvaret och för våra slemhinnor. Medan magnesium är viktigt för håret, musklerna, avslappning och B-vitaminer för matsmältning, håret etc.
 5. Din tarm mår bättre och det är lättare att ha en fungerande tarm 
  Det är i tarmen som all den mat du äter skall spjälkas ner till småbitar och sedan tas upp av tarmens slemhinna. För att ha en frisk tarm och frisk slemhinna, så krävs så lite kemikalier och tillsatser som möjligt. Särskilt sötningsmedel kan vara väldigt förödande för en känslig tarm. Matsmältningen är beroende av bra mat, med gott om näring, och att du kan spjälka ner maten med hjälp av ordentligt med magsyra och enzymer. För att erhålla denna balans behövs lugn och ro i systemet och god tillgång på näringsämnen.

Detta är bara några anledningar av många, till varför det är bra att välja naturliga råvaror och produkter. Det är också en viktig del i en frisk natur, friskt djurliv och en hållbar framtid.