Back to Top

Vanliga frågor

Här får du svar på de vanligaste frågorna om Makeovers produkter.

Är kosttillskott farligt?

I Sverige har vi ingen myndighet eller instans som kontrollerar att innehållet i kosttillskotten som säljs i butiker och webbsidor är i överensstämmelse med sina respektive innehållsförteckningar. Livsmedelsverket har endast till uppgift att undersöka innehållsförteckningarna, mycket sällan undersöks alltså själva innehållet.

Mot den bakgrunden har det efter polisanmälningar vidtagits kontroller som tydliggjort att vissa kosttillskott innehållit läkemedelsklassade substanser som därmed varit olagliga att säljas som kosttillskott samt ämnen som varit direkt hälsovådliga och inom idrotten, dopningsklassade substanser, som kan föranleda avstängning från föreningsdriven idrott. De kosttillskott som avslöjats har därför återkallats.

Många vanliga kosttillskott innehåller dessutom utfyllnader, sötningsmedel och andra tveksamma tillsatser och preparat, vissa kosttillskott kan många gånger inte ens tas upp av kroppen till följd av den låga biotillgängligheten.

Hos oss på Makeover kan du alltid vara säker på att vårt sortiment är fritt från suspekta ingredienser eller otydliga innehållsförteckningar. Vi är mycket noggranna med vilka produkter vi tar in i vårt sortiment. Alla ingredienser är 100% naturliga och så långt som möjligt ekologiska, varje ingrediens har till uppgift att göra gott för din hälsa och aldrig tvärtemot. 

Varför ska jag välja ekologiskt och naturligt?

Idag drabbas alltfler av sjukdomar, sjukdomar som inte har några förklaringar eller där konkreta orsaker inte kan klarläggas eller pekas ut. Samtidigt är de allra flesta råvaror och hudvårdsprodukter på våra butikshyllor framställda med växtgifter, bekämpningsmedel, konstgjorda gödningsmedel, giftiga, skadliga och alltför ofta till och med hormonstörande och cancerframkallande kemikalier (läs mer om hur enkelt du kan hitta cancerframkallande ämnen i ditt eget badrumsskåp). Dessa råvaror finns omkring oss dagligen, de hamnar slutligen i våra egna kroppar, antingen genom maten vi äter eller krämen vi smörjer in oss med, som absorberas in i huden och hamnar i blodomloppet.

Ekologiska och naturliga råvaror odlas och hudvårdsprodukter framställs utan skadliga ämnen. Råvarorna smakar bättre och innehåller mer näring, tack vare att de skonas från hårda processer och kemikalier. Således bevaras den naturligt smakrika och oförädlat förmögna sammansättning av näringsämnen. När du väljer ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter hos oss, ska du känna dig trygg med att de är fria från hormonstörande och cancerframkallande kemikalier, istället är de berikade med näringsfyllda och välgörande oljor och eteriska oljor, utan tillsatser.

Att välja ekologiskt och naturligt är inte enbart ett val för din egen hälsa, utan även något som gynnar dina medmänniskor, vår jord och det myllrande växt- och djurliv som hör därtill. Därför bör du alltid välja naturliga produkter.

Våra kosttillskott innehåller inte:

Tveksamma tillsatser eller utfyllnader, dolda sockerfällor, kemikalier, syntetiska sötningsmedel, artificiella färg- eller smakämnen.

Våra skönhetsprodukter innehåller inte:

SLS, parabener eller andra allergiframkallande konserveringsmedel, mineraloljor, ftalater, formaldehyd, konstgjorda färg- eller doftämnen.

Behöver man verkligen kosttillskott?

Tänk på att kosttillskott inte bör ersätta en varierad kost.

Människan har inte förmågan att bilda mineraler och vitaminer i kroppen på eget bevåg, dessa livsviktiga näringsämnen behöver vi få tillförda genom födan vi äter.

Vikten av en sund och varierad kost är grundläggande för en god hälsa, helst ska man äta naturliga och icke-processade råvaror som har tagits omhand med varsamhet. För att leva balanserat och hälsosamt är det också viktigt att kunna lokalisera sina brister och lyssna till sin kropp. Ibland kan det räcka med att fråga sig själv om man trivs i sin miljö, hur relationen till sig själv och andra är, hur stressad man är eller om man är ute tillräckligt mycket, för frisk luft och energi.

När man äter mat eller intar kosttillskott, beror upptaget av näring mycket på hur vår tarm och tarmflora mår. Är den i obalans, spelar det liten roll hur näringsrikt vi äter eller hur många kosttillskott vi intar, eftersom näringsupptaget som sker i tarmen, kommer vara lågt. Kroppen kan behöva en detox, för att rensa sig från slaggämnen, toxiner och för att stärka tarmens näringsupptag.

Ett tråkigt faktum är att människans överanvändning av konstgödsel har gjort våra jordar fattiga på mineraler. Halter av mineraler som zink, järn, selen, krom, mangan och koppar har minskat drastiskt. Våra åkerjordar blir så utarmade på mineraler, att skördarna i sin tur också förblir näringsfattiga. Dessa skördar hamnar på våra butikshyllor och därefter på våra tallrikar.

Inte nog med att vår mat är näringsfattig, så lever vi idag i en förgiftad miljö, där våra kroppar exponeras för tungmetaller, kemikalier och bekämpningsmedel, bara för att nämna ett par bovar i dramat. För att kroppen ska kunna hantera en sådan belastning, behöver den tillföras näringsämnen, för att bearbeta och avgifta sig från giftämnen – och när sådana inte finns till handa, bildas osunda slaggämnen i kroppen som inte kan brytas ned.

Är ert sortiment testat på djur?

Aldrig! Ingen del av vårt sortiment är eller kommer någonsin vara testat på djur. Vi är djurvänner ut i fingerspetsarna, vi ser det som en given självklarhet att inte låta något djur komma till skada eller utsättas för lidande.

På Makeover är vi angelägna om att de råvaror som kommer från djur, ska komma från en plats där en naturlig och human djurhållning ses som en ytterst självklarhet – det innebär att djurhållning ska ske på djurens villkor och utgå från deras naturliga beteende. Vårt vassleprotein kommer därför från gräsbetande kor som får vistas i det fria.

Är alla era produkter ekologiska?

Vårt sortiment är utvalt med varsamhet och omsorg. De produkter som får ta plats hos oss är helt naturliga, kvalitativa och verksamma, vi eftersträvar ett så stort ekologiskt utbud som möjligt. För att en ingrediens ska vara ekologisk krävs att den odlas i enlighet med internationellt erkända standarder och certifieras av ett godkänt certifieringsorgan. Vissa ingredienser har ännu inte blivit certifierade av dessa organ, trots att de odlas fria från kemikalier och andra skadligheter, medan vissa andra mindre och småskaliga märken helt enkelt inte bär någon certifiering, trots frånvaron av skadligheter i sitt sortiment, vilket kan bero på kostnaderna för att få sina produkter certifierade. Våra produkter som inte är ekologiskt certifierade, har kontrollerats noggrant till innehåll och kvalitet, för att garantera deras renhet.

Jag gillar inte tabletter men vill ha ge kroppen näring – vad kan jag göra?

Vår jord bär på många gåvor och en av dem är superfoods! Superfoods är mat med mycket högt näringsinnehåll i förhållande till antalet kalorier det ger. Bland många fördelar finns framträdande värden av antioxidanter som vitamin A, C och E. De skyddar kroppen mot fria radikaler som annars bidrar till försurning av kroppen. Superfoods fungerar precis som mat och kan användas med stor variation, det är ingen tablett som vi behöver äta varje dag eller som framställs på syntetisk väg.

Om du vill fråga oss om något som inte finns med i denna lista så gör du det här.